Speluitleg

Wie doen er mee?

Je staat op het punt om het ‘High5spel’ te spelen! Een leuk spel waarmee jullie nog meer plezier kunt krijgen in het sporten. Na dit spel hebben jullie niet alleen gezellig aan de teambuilding gewerkt, maar ook een paar afspraken met elkaar gemaakt. Want hoe willen jullie bijvoorbeeld met elkaar of de tegenstander omgaan?

Het hele team doet mee! En dat wil zeggen: alle spelers, de trainers, leiders en ouders. Maar let op: net als met sporten draait het in het spel om de spelers. Ouders en begeleiding blijven net als bij de wedstrijd aan de zijlijn. Verdeel de volgende rollen om het spel in goede banen te leiden. Je hebt nodig:

  • De spelbegeleider: dit kan iemand van de begeleiding zijn. Hij of zij zorgt ervoor dat het spel goed verloopt en dat iedereen elkaar met respect behandelt.
  • Een notulist: bijvoorbeeld een leider of een ouder zijn. Hij of zij schrijft de gemaakte afspraken op.
  • En natuurlijk: enthousiaste spelers!

spelbegleider.jpeg

Wat moet je als spelbegeleider weten?

Als spelbegeleider moet je deze punten vooraf even goed doornemen. Het belangrijkste is om een sfeer te creëren waarin iedereen zijn eerlijke mening durft te geven. Dat kan door middel van deze tips:

  • Als er iemand aan het woord is laat je diegene uitpraten.
  • De spelbegeleider bepaalt wie er aan de beurt is. Dit is elke ronde iemand anders, zodat er zo veel mogelijk spelers aan de beurt komen. Bij een groot team kan het zijn dat niet iedereen aan de beurt komt bij het kiezen van een kaart, maar dat is niet erg voor het maken van de afspraken.
  • De bedoeling is dat iedereen actief meedoet. Want je moet het samen doen. Dat betekent niet dat je alles zo maar mag roepen, maar dat je laat zien dat je meedenkt en stemt.
  • Ben je het ergens niet mee eens? Dat kan, maar zeg dit op een rustige manier en laat vooral weten wat je wél een goed idee vindt.

Dit spel kun je bij verschillende sporten spelen. Het kan zijn dat er in het spel net een ander woord gebruikt wordt dan dat jij gebruikt. Hieronder staan een paar termen uit het spel en wat hiermee ook bedoeld wordt:

  • Scheidsrechter. Dit kan ook een jury, grensrechter, spelbegeleider, etc. zijn.
  • Veld. Dit kan ook de baan, een parcours, zwembad, zaal etc. zijn.
  • Coach. Dit kan ook een leider, trainer, etc. zijn.
WhatsApp Image 2021-05-29 at 15.57.48 (1).jpeg
High5spel bij MHC de Kikkers

Aan de slag!

Voor jullie liggen elf spelkaarten met op de achterkant één van deze vijf thema’s: resultaat, de tegenstander, de scheidsrechter, ons team en materiaal. De speler die op dat moment aan de beurt is kiest een thema en daarmee een kaart en een opdracht (rollenspel of stelling).

Elke kaart eindigt met een stelling die de spelbegeleider gebruikt om het gesprek te beginnen. Jullie gaan bedenken of je het eens of oneens bent met deze stelling en hier daarna over discussiëren. Wie is het eens met de stelling? Steek je groene kaart omhoog. Ben je het oneens, dan steek je de rode kaart omhoog.

Na het stemmen en de discussie maak je een eigen teamafspraak. Deze kan worden opgeschreven in de vorm ‘als…, dan…’. Op de onderkant van elke speelkaart staat al een begin van zo’n afspraak opgeschreven. Dit kunnen jullie als voorbeeld nemen, maar het hoeft niet altijd letterlijk overgenomen te worden. Zorg er wel voor dat je de afspraak op zo’n manier opschrijft dat (bijna) iedereen zich hierin kan vinden. Afspraak goedgekeurd? Schrijf de teamafspraak op jullie afsprakenkaart.

Zijn de kaarten op, dan zijn jullie klaar met spelen! Als het goed is hebben jullie elf mooie teamafspraken op een rijtje staan. Laat de afsprakenkaart rondgaan zodat iedereen, ook de ouders en begeleiding, zijn of haar handtekening erop kan zetten. Op deze manier laten jullie zien dat jullie gemotiveerd zijn om je hier ook écht aan te gaan houden! Het beste is om iedereen een kopie van deze kaart te geven, maar jullie kunnen ook een foto ervan in jullie team WhatsApp-groep zetten. Of als jullie hier een eigen idee voor hebben is dat natuurlijk ook helemaal goed. En vergeet niet om elkaar regelmatig te herinneren aan de afspraken.

Zijn jullie er klaar voor? Let’s High Five!

stemkaarten.png
High5 stemkaarten